Foto: TT, SVT

Kommunen tar hjälp av expert för att utreda tjejkvällar

Publicerad

Västerås stad fortsätter att utreda tjejkvällarna på Lögarängsbadet. Nu tar man även hjälp av experten Mehrdad Davishpour i frågan.

SVT Västmanland har under hösten rapporterat om tjejkvällarna på Lögarängsbadet som har fått mycket uppmärksamhet och kritik för att vara diskriminerande.

Nämnden för Idrott– och friluftsliv i Västerås har nu utrett frågan under en månads tid. I dag hade man möte men har ännu inte fattat beslut om tjejkvällarna ska få finnas kvar. Just nu är det dock ett icke–probelm, menar ordförande i nämnden Hans Stergel (C).

Könsseparation i simhallar

– Ja tjejkvällarna är ju slut. Det var fyra tjejkvällar på Lögarängsbadet den här hösten men nu har de varit och inga fler är planerade, säger Hans Stergel.

Fortsätter utreda frågan

Kommunen kommer dock att fortsätta utreda frågan och se om man ska låta tjejkvällarna fortsätta även nästa år. Diskrimineringsombudsmannen har under året granskat könsseparata badtider på flera badhus i Stockholm och Malmö. Granskningen kom fram till att det var okej att separera på män och kvinnor om det fanns ett tydligt syfte, att öka simkunnigheten bland kvinnor som annars inte skulle ha möjlighet att bada när män är närvarande.

Tar in experthjälp

DO:s beslut kommer att väga in när Västerås fattar beslut för framtiden. Man kommer även ta in experthjälp i form av sociologiforskaren Mehrdad Davishpour på Mälardalens Högskola.

Han kommenterade tjejkvällarna i SVT Västmanlands reportage tidigare i höstas. Då sa han att att separata tjejkvällar på badhuset kränker kvinnors rättigheter men att det finns fler aspekter i frågan.

– Det är också viktigt att hitta en lösning för dessa flickor och kvinnor som inte har möjlighet att komma till badhuset. Men generellt så är jag inte för separata bad. Där har jag en väldigt klar åsikt, sa Mehrdad Davishpour i SVT Västmanland den 22 november 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet