Foto: SVT

Västerås har inte fattat beslut om könsseparata badtider

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har inte fattat något beslut angående om Lögarängsbadets kritiserade tjejkvällar ska få finnas kvar. ”Vi måste läsa in oss” säger ordföranden i nämnden för idrotts– och friluftsliv Hans Stergel (C).

DO presenterade i dag sin utredning på Stockholms stads och Malmös könsseparata badtider. Man konstaterar där att vissa av badtiderna är diskriminerande, och det är de som inte har ett tydligt syfte med utestängning av ena könet. De bad som däremot får okej av DO är de som har som syfte att öka simkunnigheten hos de kvinnor som inte kan bada med män på grund av religiösa eller kulturella skäl.

Kommunen utreder frågan

I Västerås har Lögarängsbadets separata tjejkvällar fått kritik för att vara diskriminerande. Bland annat kommunalrådet Amanda Agestav (KD) har framfört kritik.

Könsseparation i simhallar

Ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås, Hans Stergel (C), menar att man fortfarande ser över hur man ska göra med Lögarängsbadets tjejkvällar.

– Vi måste läsa in oss på det här ordentligt. Vårat bad har ju inte varit under utredning men vi vill ändå se över det här.

Väger för och emot

Det har inkommit motioner från politiker om att tjejkvällarna måste upphöra.

– Men kommunen driver inte en tes varken för eller emot tjejkvällarna, vi är ingen motpart. Vi ska väga för och emot vad det här betyder för de som besöker tjejkvällarna, säger Hans Stergel (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet