Kyrkogård inför askgravplatser

Uppdaterad
Publicerad

På Skogsborgs kyrkogård i Arboga har man ordnat askgravplatser med begränsad gravrätt. Det innebär att kyrkoförvaltningen hjälper till med skötseln av gravplatsen i 25 år framåt mot en engångsavgift.

– Den begränsade gravrätten är som det låter, begränsad för rättsinnehavarens bestämmanderätt. Hur man vill ordna gravplatsen, som till exempel plantering. Den vanliga gravrätten har rättsinnehavaren en exklusiv bestämmande rätt om hela gravplatsen ordnande och skötsel, säger Per Lindahl, kyrkogårds- och fastighetschef på Svenska kyrkan i Arboga.

Sen med att upprätta

I Västerås och Karlskoga började man tidigt men den här typen av gravplatser, men Arboga är relativt sent ute med att upprätta dem, enligt Per Lindahl. Vid ett flertal tillfällen diskuterade kyrkoförvaltningen om de skulle göra samma sak, men Per Lindahl sa nej till det redan i mitten på 90-talet.

– Bekymret med det hela var ju att man upprättade regler som inte hade stöd i lagstiftningen. Vi fick förfrågningar om det förrut, men jag menar att eftersom rättsinnehavaren själv bestämmer, så kan vi ordna med enklare skötsel ändå.

Mer flyttbara idag

Hittills har en askgrav gjorts på Skogsborgs kyrkogård, men det finns plats för omkring 30 stycken. Även en askgravlund står på kyrkogården.

Varför tror du att man väljer begränsad gravrätt?

– Vi är ju mera flyttbara nu för tiden och i och med att vi tar ut en skötselavgift för den 25-åriga perioden, så blir det inga besvär och mindre bekymmersamt för rättsinnehavaren, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer