Foto: SVT

Regionen Västmanland i topp bland de med lägst klimatpåverkan från lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regioner minskar sin miljö- och klimatpåverkan på flera områden, det visar en ny rapport från SKL. Bland annat visar den att region Västmanland ligger i topp bland regioner som har lägst klimatpåverkan från lustgas och andra medicinska gaser.

Anledningen till att region Västmanland hamnar på en andraplats beror på att man sedan några år tillbaka har en lustgasdestruktör på förlossningen.

– Lustgas består ju av kvävgas och syrgas och det destruktören gör är att den spjälkar gasen till kväve och syre innan den går ut i utomhusluften igen. På så sätt blir det inte samma klimatpåverkan, säger Elin Dalman, miljöstrateg på regionen.

Jämfört med siffror från 2009 har regionen halverat sin klimatpåverkan av lustgas och andra medicinska gaser.

KLIMATREDOVISAR INTE

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för sjätte året i rad släppt rapporten Öppna jämförelser av miljöarbetet i regionerna. För första gången redovisar man en sammanställning av regionernas klimatredovisningar. En klimatredovisning visar upp vilka klimatutsläpp en organisation har och på vilka områden. Fyra av 17 regioner klimatredovisar dock inte idag, Västmanland är en av dem.

– Det finns inget lagkrav på att vi måste göra det och vi har heller inte fått något sådant politiskt uppdrag att göra det, säger Elin Dalman, miljöstrateg på regionen.

Istället mäter Region Västmanland mäter klimatpåverkan från bland annat energi, transporter, förbrukningsmaterial, medicinska gaser och från finansförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.