Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Läkare kritiseras – tog bort patients livmoderhals utan tillstånd

Publicerad

Trots att en patient på kvinnokliniken i Västerås uttryckligen sagt att hon ville behålla livmoderhalsen valde kirurgen att skära bort den när han opererade bort hennes livmoder.

Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten anser att kirurgen borde ha säkerställt patientens samtycke, helst inför operationen.

Kirurgen har i ett yttrande förklarat att han var medveten om patientens önskemål att behålla livmoderhalsen men valde ändå att ta bort den. Han misstänkte att även denna del av livmodern kunde ha elakartade förändringar. Kirurgen menar att om han inte hade tagit bort den fanns risk för att kvinnan skulle behöva genomgå en ny operation.

När livmoderhalsen togs bort gick det dock även hål på kvinnans urinblåsa, vilket ledde till stora besvär och flera operationer efter ingreppet. IVO kritiserar dock inte vårdens hantering av dessa komplikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.