Foto: TT

Länets förstagångsmammor relativt unga

Publicerad

På 40 år har medelåldern för förstagångsmammor ökat med i snitt fyra år i länet. Samtidigt ligger Västmanlandskommunerna fortfarande på en relativt låg medelålder jämfört med riket som helhet.

Medelåldern bland förstagångsmammor i Västmanland låg under 2015 på 27,5 år. Det motsvarar rikssnittet från mitten av 90-talet då medelåldern för förstagångsmammor i hela landet passerade 27 år. I dagsläget ligger medelåldern för riket två år högre, på dryga 29 år. 

– Medelåldern ökade lite snabbare under 1990-talet, då många män och kvinnor väntade längre med att få barn på grund av arbetslöshet och lågkonjunktur, säger SCB:s demograf Vitor Miranda till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffrorna.

Ökning med fyra år

I hela landet har medelåldern för förstagångsmammorna ökat med 4,6 år under de senaste 40 åren. I Västmanland har ökningen varit störst i Surahammar och Kungsör där medelåldern gått upp med 5,5 respektive 5,1 år under samma period. En förklaring till ökningen är enligt SCB:s demograf Vitor Miranda att fler kvinnor idag jobbar och studerar vilket gör att de väntar längre med att få sitt första barn.

– Det man kan se i riket är att högutbildade kvinnor väntar längre. En anledning till att det skiljer sig mellan olika kommuner kan vara att utbildningsnivån och åldern för etablering på arbetsmarknaden varierar, säger han.

Yngst i Fagersta

Högst i landet är medelåldern bland förstagångsmammorna i Danderyd där den ligger på närmare 32 år och yngst i Munkfors med ett snitt på 23,5 år.

I Västmanland är det Västerås förstagångsmammor som är äldst med en snittålder på strax under 29 år. I Fagersta kommer första barnet i snitt tre år tidigare och med en medelålder på strax under 26 år är förstagångsmammorna där yngst i länet. 

Medelålder första barn 2015

Västerås 28,86

Kungsör 28,5

Surahammar 28,32

Sala 28,05

Köping 27,87

Norberg 27,52

Hallstahammar 27,06

Arboga 26,81

Skinnskatteberg 26,16

Fagersta 25,86

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.