Länets kommuner ser en ökning av våld i nära relationer: ”Stort mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relation är en av de svåraste brottstyperna att mäta. Siffrorna och kommentarerna nedan säger ingenting om hur omfattande våldet är eller hur många drabbade det finns i Västmanland. Men tillsammans bildar det ett mönster som upprepar sig över hela landet: Allt fler vågar söka hjälp för våldet de utsätts för. Aldrig tidigare har så många ringt den nationella kvinnofridslinjen som 2018.

Sala

”Här är siffror på aktualiserade ärenden i Sala kommun under 2016, 2017 och 2018. Mörkertalet är antagligen större då ett ärende kan komma in till myndigheten som ett missbruksärende, och sedan framkommer det i till exempel i utredningen att kvinnan blivit utsatt eller är utsatt för våld”, säger Hanna Bergvall Kvalitetsutvécklare/ Samordnare för Våld i Nära Relation.

Våldet mot kvinnor

Aktualiserade våldsärenden inbegrips barn som blivit utsatta för våld, barn som bevittnat våld och vuxna utsatta för våld.

2016=aktualiserades 96

2017=aktualiserades 115 

2018=aktualiserades 138

Köping

Antalet nya fall av våld i nära relation till socialtjänsten i Köping

2016 – 11

2017 – 13

2018 – 17

Barn som bevittnat våld

2016- 51

2017 – 85

2018 -  91

Arboga

”Vi har inte någon tydlig statistik för hur många som sökt hjälp hos oss men även här upplever jag att fler hör av sig. Sedan jag började 2016 har jag känt att trycket ökat”, säger Louise Asplund teamledare på socialtjänsten i Arboga.

Kungsör

”Vi har upplevt samma sak. Antalet ärenden om våld i nära relation har ökat. Sen tror jag inte att våldet i sig har ökat, men benägenheten att söka hjälp har gjort det, säger Sara Bertling Ljungkvist, socialsekreterare Kungsör.”

Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg

”Från Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ser vi en ökning av antal ärenden till socialtjänsten gällande våld i nära relation under de senaste åren  (2017-2018). Ingen av kommunerna uppger att de kan se någon särskild orsak till uppgången”, Roger Englund, samordnare mot våld i nära relation.

Hallstahammar

”Jag upplever att det är en stridström av våldsärenden. Jag tror hela samhället har fått upp ögonen för den här typen av våld, när det gäller oss i Hallstahammar tror jag att vi inom socialtjänsten har bättre kunskap om exempelvis psykiskt våld. Vi ser och upptäcker mer”, säger Mia Sjögren som kvinnofridssamordnare i Hallstahammar.

Centrum mot våld 

Västerås, Köping, Arboga

Vi märker att vi får fler och fler fall bara i januari har vi fått 25 nya fall. Under 2017 hanterade vi 458 fall och då är det personer som kommer till oss från olika myndigheter och sjukvården, men också personer som söker sig till oss privat”, säger Jurgita Ravaityte Kristoffersson som är familjebehandlare på Centrum mot våld i nära relationer.

Surahammar

SVT söker ansvariga för kommentar men har ännu inte fått kontakt med någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor

Mer i ämnet