Bättre stöd och skyddat boende kan bli verklighet

Publicerad

Som SVT Västmanlands serie Våldet mot kvinnor påtalade så finns det ingen hjälp för kvinnor i missbruk att ta sig ur våldsamma relationer. Men nu startar Stadsmissionen ett projekt och i framtiden förhoppningsvis även ett skyddat boende för kvinnorna.

– Har man ett pågående missbruk så saknas möjligheten till verksamhet och skyddat boende i hela Västmanland, det säger Magnus Uhlin, direktor på Stadmissionen, som nu vill få igång en verksamhet i Västerås.

–  Förebilden är ett liknande projekt i Linköping, där man lyckats väldigt bra i sitt arbete med de här kvinnorna.

Våldet mot kvinnor

Missbruket är sekundärt

Vanligen riktar behandlingar av de här kvinnorna in sig på att få bort missbruket och det misslyckas ofta.

– De flesta av de här kvinnorna har utsatts för våld eller sexuella övergrepp i tidig ålder. Missbruket har sedan kommit som en konsekvens av de trauman de har upplevt. Det gör att behandlingen ofta misslyckas när man fokuserar på missbruket först. Vi vill ändra på det här och fokusera på våldsutsattheten först, säger Magnus.

Aktiviteter och trygga rum

Under 2019 kommer Stadsmissionen att utbilda personal i hur man kan bemöta och hantera kvinnornas utsatthet. Sedan kommer man att börja arbeta med verksamheter specifikt för de här kvinnorna men även att arbeta förebyggande med männen som slår.

– Vi tänker att det är viktigt att skapa små oaser av trygghet för de här kvinnorna. Vi kanske genomför en kurs, bakar eller lagar mat tillsammans. Det viktiga är att de får befinna sig i en trygg miljö med bara kvinnor. När man känner en trygghet och ett lugn är det lättare att fokusera på att kanske gå vidare och arbeta med ev trauman och i förlängningen sitt missbruk.

Skyddat boende

Under nästa år hoppas Stadsmissionen att man tillsammans med Västerås stad kan starta ett skyddat boende för kvinnor i missbruk som utsätts för våld i nära relationer.

– Vi har en tät dialog med Västerås stad och det finns en vilja från Västerås stad att få till ett boende. Men det är en komplex målgrupp och det är viktigt att allt blir rätt innan man drar igång ett sådant. Men dialogen är god, avslutar Magnus Uhlin.

Magnus Uhlin, direktor på Stadmissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor

Mer i ämnet