Tanja levde med en man som misshandlade henne.

Tanja: ”Ska inte behöva tända av för att slippa bli ihjälslagen”

Publicerad

Tanja levde en längre period med en man som misshandlade henne. En kväll var hon en hårsmån från att bli ihjälslagen med en hammare, innan polisen i sista sekund kom och avbröt.

– Jag låg på marken och han stod böjd över mig. Han höjde hammaren och jag såg honom rakt i ögonen och visste att nu är det slut.

Men tack vare poliserna som kallats dit av grannar överlevde Tanja.

Våldet mot kvinnor

Tanja började röka när hon var sju år, drack när hon var tolv och haschet kom in i bilden vid 14 års ålder. Vid 16 provade hon amfetamin första gången och under au pair-tiden i USA kom hon i kontakt med kokainet.

–  Jag har alltid varit rastlös och en kicksökare. Jag minns att jag hade väldigt svårt att sitta still redan i skolan. Jag fick alltid sitta längst fram vid fröken.

Högfungerande missbrukare under många år

Hennes uppväxt var tuff på många sätt och som vuxen gick livet både upp och ner på grund av drogerna. Hon lyckades hålla sitt missbruk dolt under många år och har bland annat en lång och framgångsrik karriär inom restaurangbranschen bakom sig.

Korthuset rasade totalt i slutet på 90-talet när hon för första gången efter 20 års missbruk blev föremål för polisen.

– Då tappade jag allt inom loppet av bara ett par månader och blev hemlös.

Helt rätt att fokusera på våldet

Stadsmissionens projekt att skapa verksamhet och trygga platser för våldsutsatta kvinnor i missbruk tror Tanja mycket på.

– Man har ju ingenstans att ta vägen som missbrukare och kanske hemlös. Härbärgena är ofta fulla och du måste passa tider och på kvinnohusen är du inte välkommen som drogpåverkad.

– Det skulle egentligen behövas en plats där man kan vara hela dygnet.

Tanja har aldrig fått någon djupare psykologisk behandling för att komma tillrätta med de underliggande orsakerna till behovet att döva sig med droger, bara KBT och diagnoser inom ADHD och det bipolära spektrat.

– Det är mycket skuld och skam i det här, man vill helst inte tänka på det. Man måste ha lugn och ro för att orka bearbeta och man måste få misslyckas och få komma tillbaka.

Missbrukande kvinnor mer utsatta

Att leva i missbruk som kvinna innebär förutom att du behöver droger ofta utnyttjas av män. För att få sova någonstans förväntar sig männen ofta betalning i form av droger eller sex. Det förekommer även krav på att kvinnorna ska prostituera sig berättar de som arbetar med kvinnorna. Ställer man inte upp blir man kanske misshandlad.

– Därför är det så viktigt att det finns någonstans dit man kan gå direkt. Ringer man socialtjänsten kan du få vänta flera veckor på att få komma in på ett boende, och du måste dessutom vara villig att underkasta dig behandling, berättar Tanja.

– Det är sjukt egentligen. Ska man behöva tända av för att slippa bli ihjälslagen?

Vill ge tillbaka

Tanja har genom åren åkt ut och in på behandlingshem, varit ren och trillat dit igen. Hon kämpar fortfarande med att hitta balans i livet men har talets gåva och har därför hållit flera föreläsningar för personal inom beroendeverksamhet.

– Man vill ju ge någonting tillbaka, man känner ju mycket skuld och skam kring det här. Jag har alltid varit bra på att snacka så om mina erfarenheter kan hjälpa någon så vill jag ställa upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor

Mer i ämnet