Foto: SVT/Melker Blomberg

Utmaning för landstingen

Uppdaterad
Publicerad

– Vi riskerar både kontinuitet och patienttrygghet om vi inte klarar av att rekrytera vårdpersonal, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Från regeringen har man uppmärksammat landstingens problem att rekrytera vårdpersonal. Sjukvårdministern menar därför att det arbete som just nu pågår inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att komma tillrätta med personalläget inom den svenska sjukvården är nödvändigt.

– Ska man komma åt problemet med rekryteringen till landstingen då måste man jobba samordnat och över hela landet, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Bemanningen i sjukvården

Han ser tydliga problemet med för stor andel hyrpersonal.

– Dels riskeras kontinuiteten i sjukvården för att man kommer in som ny och inte känner till de rutiner som finns på arbetsplatsen, men framför allt handlar det om patienterna, menar Wikström.

– Det är viktigt för återkommande patienter att man kan ha vårdkontakter som man känner igen och som kan de rutiner som finns.

”Vi skulle hellre ha större andel egen personal”

Från landstinget i Västmanland skulle man hellre ha en helt dominerande andel egen personal säger Mats Beskow, HR direktör. Den växande andelen bemanningspersonal beror just på svårigheter att rekrytera.

– Jag är inte en expert på vård, säger han, men jag vet att chefer och ledning inom våra sjukvårdande verksamheter jobbar väldigt aktivt med den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet