Fredrik Sandström, lärare i Arboga, fick ett brev från Svenska Akademien. Foto: Arboga kommun, TT

Lärare i Arboga prisas av Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sandström, lärare i svenska och SO vid Gäddgårdsskolan i Arboga, tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris.

Det var i måndags som Fredrik Sandström hade fått ett brev hem från Svenska Akademien. Där stod att han, tillsammans med tre andra lärare, har blivit tilldelad priset.

– Det kändes stort, hedrande, och jäkligt roligt, säger Fredrik Sandström.

Fredrik Sandström är lärare i årskurs 7-9 och undervisar i svenska och SO. Han får priset för att han har stimulerat ungas intresse för det svenska språket och litteraturen.

– Det handlar mycket om hur man skapar förutsättningar för att bli duktig på att läsa och skriva, säger han.

Tar emot priset på bokmässan

Prissumman är 50.000, och priset delas ut vid en ceremoni på bokmässan i Göteborg i höst. Fredrik Sandström betonar att det inte är han ensam som ska ta åt sig äran.

– Mina elever har varit väldigt generösa och delat med sig av sina tankar och låtit mig skriva om det vi gör i klassrummet. Sedan har jag ju mina närmsta kollegor också. På kommunövergripande nivå har vi planer hur vi generellt kan stimulera intresset hos eleverna, säger han.

Varifrån kommer ditt engagemang?

– Jag tror på skolan som idé, men vi lärare behöver generellt sett fundera på hur vi skapar förutsättningar för eleverna genom att välja så bra texter som möjligt, ha uppgifter som utmanar eleverna. Jag är väldigt fascinerad av hur man med små och stora medel kan tända elevernas intresse. När man ser vilket gensvar man kan få när eleverna möter en text, hur de skrattar eller blir arga – det går jag igång på. Eleverna kan få nya tankar som gör att de växer både som individer och som grupp, säger Fredrik Sandström.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.