– Vi vill inte göra om hela lärarutbildningen men det finns delar som inte fungerar så bra, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund. Foto: TT/arkiv

Lärarnas riksförbund välkomnar utredning av lärarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Från fackligt håll välkomnas den utredning som nu ska göras av lärarutbildningarna på landets högskolor och universitet. Antalet lärarledda timmar, metodik och praktik behöver vara i fokus, menar Åsa Fahlén ordförande Lärarnas riksförbund.

– Det här är nödvändigt, säger hon

Som en del i januariavtalet har regeringen beslutat att utreda lärarutbildningen. Man vill hitta sätt att öka kvaliteten på utbildningen och få fler att bli lärare.

Lärarledda timmar – metodik – praktik

Lärarnas riksförbund poängterar att de inte vill göra om hela lärarutbildningen, men pekar framförallt på tre delar de vill förändra.

Antalet lärarledda timmar och fokus på metodik i undervisningen behöver öka menar de.

– Till exempel menar vi att man borde ta tillvara på den kompetens och erfarenhet som finns hos lärarna ute i våra skolor när det kommer till hur man lär ut ämnen i olika grupper och i olika situationer. Att de ska kunna komma in och gästspela på lärarutbildningarna i större utsträckning, säger Åsa Fahlén.

Precis som politiker och studenter nämner hon också vikten av den verksamhetsförlagda utbildningen – praktiken – och hur viktigt det är att både studenten och klassläraren som ska handleda ges rätt förutsättningar.

– Trots att det är en av de viktigaste delarna i utbildningen så fungerar det sisådär och ser olika ut.

På vilket sätt är ni som fackförbund med och tar ansvar för det?

– Ett exempel är ju att vi på moderförbundet tagit fram en undersökning kring handledarnas förutsättningar när de tar emot lärarstudenter, vad som fungerar bra och hur det ser ut.

– Det vi sett är ju att det fungerar bra när när det finns tid avsatt och tydligt formulerat i uppdraget, säger Åsa Fahlén ordförande Lärarnas riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.