– Ett problem med nuvarande lärarutbildning är att den är för teoretisk, säger Roger Haddad (L). Foto: TT/Rebecka Mårtensson SVT

Beslut om att utreda lärarutbildningen: ”Tyvärr har den blivit för teoretisk”

Uppdaterad
Publicerad

Ett problem med dagens lärarutbildning är att den är för teoretisk. Det säger Roger Haddad riksdagsledamot från Västerås och Liberalernas talesperson i skolfrågor med anledning av dagens regeringsbeslut.

– Utbildningen har blivit för teoretisk. Studenterna är inte redo att hantera situationerna i klassrummen när de väl kommer ut, säger han bland annat i klippet ovan.

På torsdagen väntas regeringen fatta beslut om att utreda lärarutbildningen. Syftet är att öka kvaliteten på den och göra det möjligt för fler att bli lärare.

Man behöver komma tillrätta med den generella lärarbristen och den på ämnesbehöriga lärare.

Som exempel visade SVT Västmanlands undersökning från i våras att pedagoger av olika slag – däribland lärare – är en av de yrkeskategorier länets mindre kommuner ser störst utmaning i att rekrytera de kommande åren.

Liberalernas ifråga

Beslutet är en del i det så kallade januariavtalet och en av punkterna som Liberalerna fått in i förhandlingarna med regeringen och Centerpartiet. Utbildningen som varit i sin nuvarande form sedan 2011, finns idag på 28 lärosäten runtom i landet, bland annat på Mälardalens högskola.

När det gäller de praktiska, och arbetsförlagda delarna i utbildningen ser det väldigt olika ut på olika lärosäten enligt Roger Haddad.

– Utbildningen behöver förankras bättre med yrkeslivet och verkligheten, säger han.

Ett annan viktig punkt i uppdraget, sägs vara att korta vägen för befintliga akademiker. Att underlätta för till exempel ingenjörer inom teknik eller kemi så de kan gå en kortare pedagogisk utbildning än idag för att bli ämneslärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.