Den kraftigt minskade smittspridningen är anledningen till Region Västmanlands lättade råd, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård Foto: Daniel Brodén/SVT

Regionala rekommendationer upphör i Västmanland – lättade råd för resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första juni upphör de regionala rekommendationerna i Västmanlands län. Rådet att bära munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken och rekommendationen om att undvika icke-nödvändiga resor slutar gälla. Detta medan de nationella råden kvarstår.

– Vi har en väldigt glädjande utveckling med minskad smittspridning vecka för vecka, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare på Region Västmanland.

I stället för den regionala rekommendationen om att bära munskydd dygnet runt oberoende av trängsel i kollektivtrafik, gäller nu den nationella rekommendationen, att munskydd ska bäras kl 7-9 och 16-18 på vardagar då det råder rusningstrafik. Även den regionala rekommendationen om att undvika icke-nödvändiga resor ersätts med de nationella råden från FHM. Enligt smittskyddsläkaren på Region Västmanland, Jan Smedjegård, beror förändringarna på den kraftigt minskade smittspridningen.

– Vi hade en kraftig ökning från vecka 17 till vecka 18 men sedan dess har antalet nya fall minskat kraftigt vecka för vecka, säger han.

I och med att de nationella råden kvarstår, gäller fortfarande besöksförbud i vårdens lokaler och verksamheter, att fortsatt bära munskydd vid vistelse i vårdens lokaler samt råden om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.