Tysk: ”Vet inte varför jag skulle säga något sådant”

Uppdaterad
Publicerad

Den omplacerade polischefen i Västmanland Lena Tysk minns inte att hon ska ha hotat Agneta Kumlin, polischef i Sala. Det framgår av polisens förundersökning.

Lena Tysk står åtalad för ofredande sedan hon ska ha skrikit med hög röst: ”Vad fan har du sagt till pressen” och därefter tryckt upp sin mobiltelefon nära Kumlins ansikte och sagt: ”Du är död och du får aldrig mer tala med pressen”.

Den 21 december när Lena Tysk hörs av polisens utredare minns hon inte vad som hände på ledningsmötet i Sätra Brunn den 18 oktober.

Polischef hotade befäl

– Ja, jag vet inte ens varför jag skulle ha sagt…skulle säga något sådant, säger Lena Tysk.

Blev uppringd på måndagen

Då frågar förhörsledaren varför Lena Tysk anmälde sig själv till Polismyndighetens enhet för särskilda utredningar. Lena Tysk svarar:

– Jag gjorde en anmälan eftersom jag på måndagen, efter då, ja, blev uppringd först av Agneta som sa: ”Bara så du vet så vill pressen ha kontakt med dig, för de hot du har uttalat mot mig” och jag blev väldigt ställd, äh, så bara: Vad är det här?”

Läst mer: Turerna kring konflikten – detta har hänt

Tysk förnekar brott.

– Jag kan inte riktigt koppla till vilken händelse det är.

Kan uppfattas som högljudd

På frågan om hon är högljudd svarar Tysk, efter en kort tystnad:

– Jag kan säkert uppfattas som högljudd ibland, men jag är väl inte en person som står och skriker åt folk precis, kan jag inte påstå.

Lena Tysk erkänner däremot att hon kan ha tryckt upp sin mobiltelefon i Agneta Kumlins ansikte. Anledning är, enligt Tysk, att hon ser dåligt:

– Jaa, eh, det är så här att jag, eh, är ledsen men jag har fått så dålig syn sen i våras, så jag ser inte. Att jag lyfter över telefonen mot människor för att läsa, eh, när det är någoting, det är inte alls ovanligt, så det har jag säkert gjort.

Mådde dåligt så att hon kräktes

Den hotade Agneta Kumlin säger i förhör att hon har mått dåligt av det som skett. Efter händelsen, vid den gemensamma middagen när Lena Tysk lugnat ner sig och satt och samtalade glatt med övriga gruppen, tvingades Kumlin gå på toaletten och kräkas.

– Jag tål ganska mycket, men jag blir illamåendet av det här jävla spelet, så jag får gå på toaletten och kräkas. Jag kan inte äta där, jag förstår att det här är liksom bara tjuck, tjuck, tjuck, tjuck, tjuck, beskriver Agneta Kumlin.

I förhör berättar Kumlin att hon tänker att nu blir det besvärligt för henne att vara chef och menar att det är Carin Götblad som pressat Lena Tysk.

– Det är Carin Götblad som ligger bakom och stressar henne så här, och vi har settsvid flera tillfällen hur Götblad stressar upp Lena Tysk så att hon blir oförskämd, dum och gapig.

Flera missade vad som hände

Hela ledningsgruppen i Västmanland var i Sätra Brunn vid tillfället, men alla hade inte hunnit till det rum som gruppen skulle samlas i innan middagen.

Per Ågren, lokalpolisområdeschef i Västerås, hörde inte vad som utspelades eftersom han satt i telefon med Gryningspyromanen. Lena Tysks sekreterare satt i soffan men säger sig inte ha hört eller sett någonting. Polisområdeschefen i Köping, Björn Wilhelmsson, både såg och hörde.

Någon form av affekt

Förhörsledaren frågar: Kan du beskriva hur Lena Tysk säger det här eller hur hon beter sig när hon visar upp telefonen för Agneta Kumlin?

– Det var ju inte alldeles helt lugnt, utan det var någon form av affekt eller ja, nog form av uppriven liksom sinnesstämning eller vad man ska säga då.

Förhörsledaren undrar ”av vem?”

– Alltså ifrån Lena Tysks sida, säger Björn Wilhelmsson.

Försökt återkalla minnesbild

Han berättar att han inte minns ordagrant vad som sades:

– Jag har verkligen försökt återkalla min minnesbild, men att det gick ut på att, äh, någonting med Agneta hade pratat med media om någonting och Lena sa någonting i stil med ”Har du sagt det här till media?” Och så ”ja, antingen död eller rökt eller körd eller något sådant begrepp”.

Inga kommentarer

SVT Västmanland har sökt både Lena Tysk och Carin Götblad, polischef i region Mitt, men ingen av dem vill prata. Istället mejlar kommunikationschefen:

”Som du tidigare fått besked så kan vi inte ge intervjuer eller kommentar kring rättsprocessen. Lena Tysk är placerad på regionkansliet medan den pågår. Det är ingen förändring mot tidigare”.

På frågan om Lena Tysk blivit avstängd i och med åtalet blir svaret:

”Inom myndigheten kommunicerar vi eventuella personalförändringar när de är beslutade. Det gäller generellt och polisområde Västmanland är inget undantag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet