Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En krossad kaffekanna och sen hade du ett vapen”. I klippet berättar Linda om säkerhetsbrister hon såg på anstalten Salberga. Foto: Adam Danielsson/SVT

Kritiken mot Salberga: Tidigare anställd såg många säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Linda jobbade flera år i olika roller på klass 1-anstalten Salberga i Sala. Hon vittnar om flera säkerhetsbrister på hennes gamla arbetsplats där gängkriminella, sexförbrytare och våldsamma individer sitter av långa fängelsestraff.

– Det får inte vara dagsformen på de intagna som avgör säkerhetsnivån, säger Linda, som vi valt att kalla henne.

I SVT:s granskning av Sveriges anstalter riktar personal hård kritik mot kriminalvården, bland annat mot säkerheten på de tyngsta anstalterna, så kallade klass 1.

Linda kunde jobba med flera farliga intagna som anstalten hade särskilda säkerhetsrutiner kring samtidigt.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

– Det var individer som jag inte fick ha i ryggen eller vara ensam med i rummet, säger hon.

Hälften av lokalerna hade länge ingen kameraövervakning och det gick inte att se in i lokalerna utifrån.

”Det fanns bara en utväg. Och det var samma väg som de intagna använde” –  I klippet berättar Linda om hennes kontor på avdelningen som saknade nödutgång och om hur snabbt våldet kunde uppstå.

Anstaltschefen: ”Har en god säkerhetskultur”

När SVT Nyheter Västmanland tidigare pratade med anstaltchefen Heini Lindell berättade hon att det inte har framkommit några allvarligare brister i arbetsmiljön på Salberga.

– Jag tänker att vi har en god säkerhetskultur. Vi arbetar väldigt aktivt med analyser, uppföljningar på olika insatser och dynamisk säkerhet. Vi får gott stöd från vår underrättelseorganisation och vi jobbar med lägesbilder. I nuläget har vi hyggligt goda möjligheter att förebygga situationer som skulle kunna eskalera till något allvarligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet