Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från ljusmanifestationen i Köping Foto: Robert Gustavsson

Ljusmanifestation i Köping: ”Vi skulle ju önska att vi inte behövdes”

Publicerad

Under veckan har flera byggnader lyst upp i orange färg för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I Köping hölls det under fredagen en ljusmanifestation för att uppmärksamma ämnet.

– Den här veckan är en vecka fri från våld i hela landet. Det är för att uppmärksamma och lyfta den här frågan för en bredare publik, säger Malin Hellman från kvinnojouren KAK.

Mellan klockan tre och sex under fredagskvällen ägde manifestationen rum.

På torget var det bland annat ett uppträdande från köpingbon Mikaela Lord. Det fanns även bilder som illustrerade mäns våld mot kvinnor, möjlighet till att tända ljus och representanter från bland annat kvinnojouren KAK som informerade om ämnet.

– Vi skulle ju önska att vi inte behövdes, men tyvärr så gör vi ju det. I vårt upptagningsområde hade vi 64 stödsökande som sökte hjälp hos oss förra året, säger Malin och fortsätter.

– Men genom att prata om det mer kan man få bort stigmatisering och att fler söker hjälp helt enkelt och kan komma ifrån situationer som inte är bra.

Vad säger folk som kommer fram till er?

De är väldigt glada för att vi finns, men tycker att vi egentligen inte borde behöva finnas, vilket vi gör tyvärr.

Se klippet för att höra besökaren Carina Carlssons tankar om ämnet och manifestationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer