Hör Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande i Västerås förskolenämnd och riksdagsledamot Roger Haddad (L) vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott om förskoleklass för elever i särskolan. Foto: SVT

Lokal lösning i Västerås ska säkra förskoleklass för barn i grundsärskola

Publicerad

Västerås stad tittar nu på möjligheterna att införa förskoleklasser även inom grundsärskolan. Målet är att det ska finnas ett alternativ till höstterminen.

– Här har ju inte den nationella lagstiftningen hängt med. Och vi behöver hitta en lokal lösning så länge, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i förskolenämnden.

Uppdraget som tjänstemännen i Västerås fått är att hitta en lokal lösning som säkrar att barn med rätt att gå i särskola kan få sin förskoleklassplacering tillgodosedd inom grundsärskolan. Ett initiativ som fått positiv respons.

Frågan tycks dock främst vara aktuell i större kommuner.

Rektorer i mindre kommuner i Västmanland menar att det lilla antalet elever som det för dem handlar om, gör det svårt att skapa hela förskoleklasser men också enklare att skapa individuella lösningar för enskilda barn.

Frågan om förskoleklass inom grundsärskolan har dock även lyfts i rikspolitiken, bland annat av Västmanlands riksdagsledamot Roger Haddad (L).

Hör honom i klippet.

FÖRSKOLEKLASS

Etablerades 1998 och är sedan höstterminen 2018 är en obligatorisk del av den svenska grundskolan och förenad med skolplikt. Den är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår.

Från och med det år ett barn fyller sex år ska hen erbjudas plats i förskoleklass.

Förskoleklassen ska stimulera elevernas utveckling och lärande, förbereda dem för fortsatt utbildning och främja deras harmoniska utveckling. Lek, skapande och utforskande är viktiga delar i utbildningen.

2016 fick förskoleklassen en egen del i läroplanen, den ska tillsammans med läroplanens första och andra del vara utgångspunkt för undervisningen.

Kommunerna ansvarar för verksamheten och att eleverna erbjuds verksamhet. Verksamhet som anordnas av fristående skolor är ett alternativ till den kommunala verksamheten.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.