Louise Eriksson upptäckte att någon folkbokfört sig på hennes adress. Foto: SVT

Louise adress blev kapad

Uppdaterad
Publicerad

Falska folkbokföringar har ökat de senaste åren enligt Skatteverket. En av de som drabbats är lokalpolitikern Louise Eriksson i Gullvalla utanför Sala.

– Jag gick och hämtade posten på kvällen och bland övrig post hittade jag fem brev från Skatteverket som hade vår adress, men namnen hade jag aldrig hört talas om, säger Louise Eriksson.

Louise öppnade ett brev och såg att det var från en handläggare på Skatteverket. Hon kontakade polisen, som sa att det inte är en ny företeelse utan att allt fler blir drabbade och att det i förlängningen kan innebära komplikationer för den som bor på fastigheten.

Falska folkbokföringar

Inget brott

Louise trodde att polisen hon talade med upprättade en polisanmälan efter att hon ringt och berättat vad som hänt. Men det gjordes inte och det beror på att falsk folkbokföring inte är straffbart.

– Nej det finns inget brott utan det är först om det händer något med anledning av att någon är skriven på din adress. Till exempel att det beställs varor och du utsätts för bedrägeri. Falsk bokföring är inget brott så en sån anmälan läggs ned, säger Anders Hedström på polisen i Västmanland.

Ökande problem

Enligt lag är du skyldig att vara folkbokförd på den adress där du har din huvudsakliga dygnsvila. Men att bryta mot den lagen är inte straffbart. Därför förs ingen statistik över felen men olika tjänstemän på Skatteverket, polisen och Försäkringskassan vittnar om att de upplever en kraftig ökning av samtal från privatpersoner som Louise, som drabbats av att någon folkbokfört sig på deras adress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska folkbokföringar

Mer i ämnet