”Informationshål mellan myndigheter”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västmanlands serie om falska folkbokföringar visar att det finns ett informationshål mellan myndigheter och att det i stort sett är riskfritt att folkbokföra sig felaktigt.

Hur kom du på ämnet folkbokföring?

– Jag började se en massa notiser i olika medier och även i polisrapporter om att personer hade blivit folkbokförda på adresser där dom egentligen inte bodde och undrade vad det berodde på, varför man gjorde så. Jag började fråga efter statistik och upptäckte att det inte fanns någon statistik att få. Började gräva lite mer i detta och insåg att det finns ett ganska stort informationshål mellan myndigheter som innebär att det är ganska riskfritt att folkbokföra sig felaktigt och att det inte upptäcks, det får inga konsekvenser, säger Rebecka Segelström, reporter SVT Nyheter Västmanland.

Falska folkbokföringar

Har du fått några reaktioner?

– Ja, vi har fått reaktioner dels från personer som har råkat ut för samma sak som Louise att männsikor har folkbokfört sig på deras adress, men också från personer som har hört av sig och berättat att de är folkbokförda på felaktiga adresser och att dom har känt sig tvingade till det. Så vi får se, det kanske blir en fortsättning på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska folkbokföringar

Mer i ämnet