Foto: svt

Bostadsbrist bidrar till falska folkbokföringar

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande antalet falska folkbokföringar är delvis en konsekvens av bostadsbristen. Det märker det kommunala bostadsbolaget Mimer som nyligen tillsatt en tjänst för att utreda otillåten andrahandsuthyrning som ökat kraftigt de senaste åren.

Sedan den 1 januari i år har Mimer fått in över 80 anmälningar om misstänkta uthyrningar. Det värsta fallet man sett i år var en trea med 11 folkbokförda och en 12:e på väg in. Och Mimer har indikationer på att nyanlända utnyttjas och tvingas betala ockerhyror.

– När det är väldigt många skrivna på en adress är det ofta nyanlända. Och vi får indikationer på att de utnyttjas genom att de tvingas köpa kontrakt eller att överhyror tas ut, säger Helen Sundin, bostadsscocial chef på Mimer.

Falska folkbokföringar

”Skapar otrygghet”

Att folkbokföringen stämmer är viktigt även för bostadsbolagen och en av utredarna berättar för SVT om en man som man via folkbokföringen kunde se varit bosatt i en norrlandskommun i tio år samtidigt som han fortsatt hyra ut sin lägenhet svart.

Och Helen Sundin menar att det är viktigt för alla att rätt person bor i lägenheten.

– Det skapar trivsel och trygghet framförallt. Vid till exempel en brand måste vi veta vilka som bor på adressen om vi måste utrymma. Det skapar också en otrygghet bland våra boende då de inte vet vilka deras grannar är, säger hon.

Litar inte på folkbokföringsregistret

Att folkbokföringsregistret stämmer är viktigt för många myndigheter men även för Mimer när de utreder svarta uthyrningar.

– Vi vet att vi inte riktigt kan lita på folkbokföringsregistret. Ibland är det jättemånga folkbokförda på en adress men i verkligheten bor det kanske bara två personer där, säger Helen Sundin.

”Kan drabba vem som helst”

Är det för lätt att folkbokföra sig själv på fel adress i dag?

– Känslan är att det är ganska lätt. Man hör titt som tätt om folk som folkbokför sig hemma hos andra. Det kan drabba dig eller mig eller vem som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska folkbokföringar

Mer i ämnet