Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vodkaplaskor, vejps, lustgastuber” – följ med fältarbetaren Erik Reidemar till ett industriområde i Västerås och se vad festande ungdomar lämnat efter sig. Foto: Anna Mi Skoog

Lustgas växer som inkörsport till tyngre droger – fältare i Västerås oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Tomma lustgasflaskor syns på många olika platser i Västerås, och socialtjänstens fältassistenter är oroliga för att det är en inkörsport till tyngre droger.

– Det används ofta ihop med alkohol, vejps och narkotika, säger fältassistenten Erik Reidemar.

När kvällarna blir varmare är det fler ungdomar som är ute. Och på flera håll i Västerås syns spåren av ungas missbruk av lustgas. Socialtjänstens fältarbetare i Västerås instämmer i den bild som SVT Nyheter Västmanlands uppmärksammade granskning har visat, att lustgas och tyngre droger ofta hänger ihop.

– De som säljer lustgas är ju samma individer som också tillhandahåller alkohol och narkotika. Det är ju lätt att man spinner vidare på det, och det kan leda till större risker, säger han.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Gör som vuxna gör

Erik Reidemar ser också ett samband mellan ungas missbruk och hur de vuxna i deras omgivning gör.

– Jag tror att många unga individer strävar efter någon form av berusning. Och det grundar sig i att man ser vuxna som är deras förebilder bli berusade. Om det är okej att vuxna blir berusade så tänker nog unga att det är något som vi också kan sträva efter, säger han.

Starta videon för att följa med fältarbetaren Erik ut till ett industriområde i Västerås och se vad ungdomarna har lämnat efter sig.

Västerås ratar lokalt förbud mot lustgas: ”Ingen ökning här”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunalrådet Staffan Jansson (S) om varför det inte är aktuellt med ett förbud mot lustgas på offentliga platser i Västerås. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet