Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunalrådet Staffan Jansson (S) om varför det inte är aktuellt med ett förbud mot lustgas på offentliga platser i Västerås. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Staffan Jansson (S) i Västerås ratar lokalt förbud mot lustgas: ”Ingen ökning här”

Publicerad

Flera kommuner har valt att förbjuda bruket av lustgas på vissa allmänna platser. Men så blir det inte i Västerås.

– Det har inte varit någon aktuell fråga här, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ungas missbruk av lustgas är ett problem som skapar oro på många håll. Några kommuner har valt att införa förbud mot lustgas på vissa offenliga platser i centrum genom att skriva in det i sina lokala ordningsföreskrifter.

Bollnäs och Nyköping är två exempel. De har valt att förbjuda bruket av lustgas på de offentliga platser där det redan tidigare varit förbjudet att dricka alkohol.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

På vissa håll har länsstyrelsen stoppat kommuner som velat införa liknande förbud.

Informerat i skolorna

Men något förbud mot att bruka lustgas på offentlig plats är inte aktuellt i Västerås i nuläget.

– Det har inte varit någon aktuell fråga här i Västerås. Vi har inte direkt sett någon ökning av missbruket av lustgas här. På några områden har vårt fastighetsbolag Mimer hittat flaskor, och då har vi direkt informerat på skolor och vårdnadshavare i området om hur farligt det är med lustgas, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Förbud mot försäljning

Nyligen föreslog regeringens utredare ett förbud mot försäljning av lustgas. En sådan lag skulle enligt utredarna kunna vara på plats och börja gälla från och med den 1 januari 2026, men regeringen har ännu inte fattat något beslut.

I klippet berättar kommunalrådet Staffan Jansson (S) varför det inte är aktuellt med ett förbud mot lustgas på offentliga platser i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet