Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reportrar möter upp två olika försäljare av lustgas – som visar sig ha betydligt tyngre droger att erbjuda. Foto: Daniel Brodén

Här träffar SVT:s reportrar lustgasförsäljare i Västerås – och erbjuds knark

Uppdaterad
Publicerad

Så snart det blev fredag och klockan passerat 15 blev konto efter konto aktivt på sociala medier. Lustgashandeln hade öppnat för helgen.

SVT gjorde två beställningar och frågade om försäljarna även kunde fixa droger.

”Vad du än behöver, hasch eller kokain?”, säger en av säljarna.

Som en del i SVT:s granskning av försäljningen av lustgas på sociala medier, beställde vi totalt fyra tuber med utkörning till Västerås från två olika konton. Syftet var att få veta mer om marknaden och se om de även kunde erbjuda illegala droger.

Erbjöd droger

Personerna som kom för att leverera tuberna visste inte att beställarna var reportrar på SVT, utan trodde att vi var två partysugna ungdomar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Av 24 konton som SVT fick kontakt med erbjöd 21 konton oss droger.

I klippet träffar vi två av dem och frågar vilka droger de har.

Fakta

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet