Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är det här vi ser när vi tömmer telefoner och tittar – det finns ett stort kontaktnät”. Foto: SVT

Polisen om kopplingen mellan lustgas och droghandel: ”Vi ser en röd tråd”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har polisen i Västmanland sett att bilder på lustgas finns i kriminellas telefoner.

– Vi har till exempel sett att man via sociala medier filmar sig själv eller andra som använder lustgas. I vissa fall har vi också sett att lustgas erbjuds tillsammans med narkotika, säger polisen Emil Jansson.

SVT:s granskning av lustgasmarknaden på sociala medier visar att det finns en koppling till tyngre droger. En bild som polisen bekräftar när SVT visar några exempel på lustgasförsäljare som har erbjudit oss knark.

I narkotikakretsar

Enligt Emil Jansson, gruppchef på polisens utredningsenhet i Västmanland, är det dock svårt för polisen att komma åt lustgasförsäljarna, som utåt sett säljer en laglig produkt.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

– Det är lagstiftarens uppgift att bestämma om lustgas ska vara olagligt, men eftersom det förekommer så pass mycket i narkotikakretsar så finns det ett samband, det är vad jag ser, säger han.

I större städer som exempelvis Stockholm säljs lustgasen ofta utanför krogarna. I Västerås är det ett annat mönster. Det är vanligare att lustgasen körs ut och används på privata tillställningar eller utomhus.

I klippet berättar Emiil Jansson hur polisen arbetar mot knarklangningen som sker via sociala medier.

Fakta

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet