Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar flera röster som tillsammans ger en bild av hur lustgasen blivit vanlig bland unga i Västerås. Foto: SVT

Så har lustgasen exploderat i Västerås: ”Ser många med ballonger”

Uppdaterad
Publicerad

Nattvandrare, fältande socialsekreterare, polisen och ungdomar – alla har samma bild av hur användningen av lustgas de senaste åren har ökat kraftigt i Västerås.

– Man ser tuberna lite här och var, säger 17-åriga Thea Rambow.

Under SVT Nyheter Västmanlands granskning av lustgasen i sociala medier har vi prata med över 100 personer. Många vittnar om hur lustgasen blivit en populär partydrog bland unga. Trenden ser likadan ut i många svenska städer.

Det finns få studier och rapporter i frågan, men Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning valde under 2022 att fråga om lustgas i sin nationella skolundersökning.

Nästan var femte

Enligt undersökningen hade 6 procent av eleverna i årskurs 9 använt lustgas någon gång. Motsvarande andel för gymnasieelever var 17 procent, vilket är på samma nivå som användandet av cannabis.

– I den grupp som hade provat lustgas de senaste 30 dagarna, kunde vi även se att det var betydligt vanligare att man också hade använt alkohol, tobak och narkotika. Det var en väldigt liten grupp som bara hade provat lustgas, berättar Isabella Gripe, utredare på CAN.

Fler vårdas för lustgasrelaterade problem

Giftinformationscentralen, dit man kan ringa för att få råd om gifter och droger, har märkt en ökning av samtal som rör lustgas. 2019 registrerade de sju ärenden om lustgas som lett till sjukhusvård. Under 2022 var den siffran 145.

Även antalet samtal med frågor om lustgas ökade drastiskt – från 27 till 434 mellan samma år.

I klippet berättar flera aktörer och unga hur de sett att lustgasen har blivit vanligare i Västerås.

Lustgasen – en täckmantel för tyngre droger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad vill du ha?” – I klippet får du SVT:s kartläggning av 126 lustgaskonton – där många även visade sig sälja knark. Foto: SVT

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet