Jenny Landernäs (M) vill att Region Västmanland ska inrätta en visselblåsarfunktion. Foto: Region Västmanland/SVT

M föreslår skydd för visselblåsare i regionen

Publicerad

Jenny Landernäs (M) har lämnat en motion om att Region Västmanland ska inrätta en visselblåsarfunktion. Det vill säga en kanal och rutiner för att anonymt kunna anmäla missförhållanden på arbetsplatsen.

– Ett visselblåsarsystem skulle stärka regionen som arbetsgivare och innebära att medarbetarnas synpunkter togs på än större allvar, samt att kvalitetsförbättringsarbetet skulle få ett positivt lyft, skriver Jenny Landernäs (M) i ett pressmeddelande.

”Missförhållanden inom regionen”

I pressmeddelandet skriver också Jenny Landernäs (M) att det har förekommit uppgifter i media om missförhållanden på arbetsplatser inom regionen. Även att det i spåren av metoo-debatten finns anledning att rannsaka regionen som arbetsgivare.

”Vanligt att få problem”

Jenny Landernäs (M) menar att det idag är vanligt att visselblåsarna får problem på arbetsplatsen eller med överordnade chefer. Och att det därför är viktigt att systemet är anonymt.

Praktiskt menar hon att det skulle kunna ske genom ett digitalt formulär. Även att det är viktigt att systemet inte ingår i den vanliga hanteringen av ärenden.

”Ska vara ett komplement”

Visselblåsarsystemet ska inte ersätta ärenden som innehåller uppgifter som redan anmäls enligt Lex Sarah eller Lex Maria, enligt Jenny Landernäs (M). Hon menar att det ska vara ett komplement för att få fram missförhållandena.

Visselblåsare och visselblåsarfunktion

Visselblåsare: Någon som uppmärksammar missförhållanden i ett företag eller organisation. Kan vara arbetsmiljöproblem, mobbning eller sexuella trakasserier.

Visselblåsarfunktion: En kanal och rutiner för att kunna anmäla missförhållanden som visselblåsaren uppmärksammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.