Bild från centrala Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Svt (arkiv)

M i Västerås vill hindra hus som inte ”passar in”

Publicerad

Det behövs en stadsarkitekt i Västerås som kan stötta så nybyggen bättre anpassas till det runtomkring. Det menar Moderaterna i en ny motion.

Partiet som vill att staden skapar och tillsätter en ny tjänst, menar att då byggtakten i Västerås är högre än någonsin behöver arkitekturens betydelse och hur den formar staden lyftas.

– Det finns flertalet exempel där byggnation fått negativ respons hos allmänheten och som helt enkelt inte passar in i omgivningen. Arkitekturen blir allt viktigare i takt med att byggnationen ökar, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden i ett uttalande.

Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden Foto: Moderaterna

Partiet menar att stadsarkitekten ska vara ett stöd till stadsbyggnadskontoret när det gäller kvalitetssäkring av arkitektur och stadsbyggnadsprojekt inom staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.