Machofabriken stävjar grabbighet på fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Machofabriken, normkritik och alternativa idolbilder är tre exempel på hur fritidsgårdar i Västerås jobbar för att fler flickor ska vilja komma oftare.

Två fritidsgårdar har procentuellt sett inte tappat lika många flickor som många andra i Västerås. Det handlar om Skallbergets och Viksängs fritidsgårdar. Båda har det gemensamt att de jobbat mycket medvetet med att bryta könsnormerna.

På Skallbergets fritidsgård ser man tillexempel till att både den kvinnliga och manliga personalen bakar, spelar pingis och pysslar med ungdomarna. I korridoren hänger fler bilder på framgångsrika kvinnor än män. Ett medvetet val.

På Viksängs fritidsgård har man nolltolerans mot så kallade skojbråk och ord som på något sätt kränker andra människor utifrån tillexempel kön, etnicitet eller sexuell läggning. På framträdande plats hänger också regnbågsflaggan.

Bryter könsstereotypa mönster

När Viksängs fritidsgård nyligen bjöd in till spakväll, valde man medvetet att använda en kille som fick massage på affischen.

– Våra aktiviteter är till för alla och det ska vara tydligt, berättar Alexander Markianos, fritidsledare på gården.

Om ni skulle bjuda in till en gokart-kväll hur skulle ni göra?

– Vi hade nog letat upp en bild på en tjej med bil och medvetet valt en ton med mycket skratt och glädje istället för att signalera fart och skriva saker som wow kolla vad coola och häftiga vi är som ska köra gocart.

Gemensamt förhållningssätt viktigt i personalen

För personalen på Viksängs fritidsgård är det viktigt att alla i personalen har samma regler och förhållningssätt gentemot ungdomarna. Några gemensamma regler och förhållningssätt är tillexempel att alla ungdomar som kliver in genom dörren ska mötas av en i personalen som hälsar välkommen och fångar upp den eller de som kommer. Sedan ska ungdomarna checka in att dom är där. Det är viktigt för besöksstatistiken. Varje kväll har en i personalen ansvar för att ta emot vid dörren.

Alla i personalen har också nolltolernas mot vad som kallas skojbråk bland ungdomarna och fula ord och svärdomar är inte tillåtna.

Uppskattas av ungdomarna

Isabella Björnfot är 12 år och har nyss börjat gå till gården. Hon berättar att hon går hit för att träffa sina kompisar men också för att träffa fritidsledarna.

– Mina kompisar går hit och jag trivs med att vara här. Vi pratar, spelar spel och leker lekar och ibland åker vi iväg till Arosfortet eller Yoump berättar Isabella Björnfot.

Bra med hårdare regler

Srusht Mehdizadeh är 15 år och brukar komma hit ofta och han uppskattar Viksängsgårdens lite hårdare regler.

– Många kan tycka att det är löjligt att Viksängsgården inte tillåter skojbråk eller ord som hora eller bög (som skällsord) men det är bra tycker jag. Skojbråk kan lätt leda till riktiga bråk och det är onödigt.

Säger du till andra som inte sköter sig?

–Ja om jag ser skojbråk brukar jag säga till men inte om nån säger nåt fult ord.

Varför inte?

– Jag använder ju orden själv ibland säger han och ler.

Är det bra ord att använda?

– Nej det är bra att dom har reglerna men personalen hör tyvärr inte allt som sägs alltid.

Srusht har varit på andra gårdar i Västerås ibland och tycker att stämningen på Viksängsgården är lugnare, något som han tror att tjejerna uppsakttar.

– Det finns många gårdar som accepterar skojbråk och skällsord, kanske för att dom tror att det är normalt och att alla ungdomar säger sånt.

 Tjejer brukar inte gilla bråk och stök menar Srusht så kanske är det därför dom inte vill gå till vissa gårdar resonerar han.

Machofabriken vill ge frihet från könsnormer

Tillsammans med Viksängsskolan använder fritidsgården materialet Machofabriken. Ett arbetsmaterial med filmer och annat material i syfte att få ungdomar att reflerktera kring hur föreställningar kring kön påverkar deras liv och relationer.

– Både killar och tjejer kan bli låsta i sina könsroller och syftet med att arbeta med de här frågorna är att ge ungdomarna en större frihet att vara sig själva, berättar fritidsledare Alexander Markianos.

Är machorollen eller grabbighet något dåligt tänker du?

– Ja, det är det för den begränsar killar och machobeteenden som skojbråk och fula ord leder ofta vidare till betydligt allvarligare problem.

Ungdomarnas bästa tips till andra fritidsgårdar

– Ett sätt att locka fler tjejer kan vara att ha mer aktiviteter och lekar som inspirerar tjejerna att komma till gården säger Isabella.

– Kanske ha någon tjejkväll då och då där bara tjejer får komma. Det kan göra att dom lär känna ledarna bättre och känner sig tryggare innan dom kommer hit, säger Srusht.

Ett längre inslag om detta hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.