Stadshuset i Västerås. Foto: TT

Majoriteten i Västerås presenterade budgetförslag för 2020

Uppdaterad
Publicerad

Med utgångspunkt från den styrande majoritetens 140-punktsprogram presenterade S, L, C och MP sitt förslag på budget för 2020. Störst satsning vill de göra på grundskolan.

I majoritetens budgetförslag presenterar de åtta satsningar och stora satsningar på skolan.

– Det är barnen främst och barnen först, säger Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande, när han får beskriva budgetförslaget.

De 60 miljoner som de fyra partierna vill dra in på administration för 2019 och 2020 vill de lägga på grundskola (40 miljoner) och förskola (fem miljoner), gymnasiet (fem miljoner).

Äldreomsorgen är en annan post som får mycket pengar fördelat till sig. 15 miljoner kronor vill majoriteten lägga på hemsjukvården och äldreboenden.

En tredje punkt gäller biblioteken där de vill att stadsbiblioteket ska kunna ha öppet på söndagar och att stadsdelsbiblioteken ska kunna utöka sina öppettider. Det beräknar majoriteten kostar femton fler miljoner än de som läggs idag. 

Andra frågor som tas upp är samordnad varudistribution, plastbantning i kommunenes verksamheten och att kollektivtrafiken ska finansiera sig själv mer.

Opposition kritisk

Elisabeth Unell (M) menar att budgeten inte alls tar tillräcklig höjd för ökade pris- och lönekostnader och att majoriteten på så sätt genomför besparingar snarare än satsningar på flera punkter.

– Man har valt att inte lägga in full pris- och lönekompensation och redogör inte för 82,2 miljoner kronor. Man kan ju inte säga att man satsar när man sparar, säger hon.

Har ni räknat in tillräckligt med löne- och prisökning?

-Det är ju inte riktigt full löne- och priskompensation. Vi lägger ut en nivå och sen får nämnderna och förvaltningar jobba med utgångspunkt ifrån det, säger Anders Teljebäck (S).

På måndag presenterar Moderaterna och Kristdemokraterna sitt budgetförslag och på kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i juni tas beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.