Foto: Henrik Montgomery/TT

Majoriteten nöjd med sin äldreomsorg i länet

Uppdaterad
Publicerad

De flesta äldre är nöjda med sin äldreomsorg, men det finns fortfarande stora regionala skillnader. Det framgår av Socialstyrelsens nationella enkät.

I Västmanland uppger 77 procent av personer i särskilt boende att de är nöjda med sin äldreomsorg, jämfört med 79 procent i fjol. På nationell nivå uppger 81 procent att de är nöjda med sin äldreomsorg.

När det gäller hemtjänsten är dock västmanlänningarna mer nöjda än rikssnittet. Där svarar 90 procent att de är nöjda medan siffran ligger på 88 procent för hela landet.

I jämförelse med tidigare år har andelen positiva svar minskat något för många frågor.

Stora skillnader runt om i landet

Enligt undersökningen är de regionala skillnaderna fortfarande stora mellan olika kommuner, och mellan olika verksamheter inom en och samma kommun.

– Kommunen med lägst andel nöjda i särskilt boende har 58 procent och kommunen med högst andel har 100 procent. Vad gäller hemtjänst varierar resultatet från 67 procent till 100 procent, säger Anna Ekendahl, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enkäten vänder sig till alla personer 65 år eller äldre som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller bor på permanent särskilt boende. I 2018 års undersökning svarade drygt 120 000 personer på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.