Majoritetens budget klubbad i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna lade fram egna budgetförslag. Men som väntat röstades majoritetens förslag igenom på måndagens kommunfullmäktige i Hallstahammar.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet lade fram varsitt eget förslag och Moderaterna och Kristdemokraterna gick fram med ett gemensamt. Men som väntat röstades budgetförslaget för 2020-2022 från S+C+L igenom eftersom de är i majoritet i fullmäktige.

– Jag skulle säga att det här är en budget med prioriteringar på barn, äldre och skola. Övriga nämnder har fått pengar för den verksamhet som bedrivs i dag, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Catarina Pettersson (S) kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Hallstahammar. Foto: SVT

Hoppas på höstbudgeten

Det är än så länge en rambudget för nästa år så att nämnderna vet vad de har för pengar att röra sig med. De ska själva efter sommaren lägga fram förslag på hur pengarna ska fördelas inom nämnden. Den slutgiltiga budgeten för 2020 klubbas i november.

Överskottet i er budget ligger bara på 1 miljon – varför så lite?  

– Det skulle ha blivit allt för stora sparbeting annars. Vi har prioriterat mellan nuvarande personal och investeringar och valt personalen, att de ska trivas. Kommer det mer pengar till kommunerna i regeringens höstbudget kommer det att läggas till resultatet, säger hon.

Oppositionen kritisk

Moderaten Jenny Landernäs är kritisk till majoritetens budget och poängterar att om man jämför 2020 med 2019 så minskar skolans ramökning med tio miljoner kronor.

– Och för 2021 drar man ner ytterligare 14 miljoner kronor jämfört med den budget och plan som ligger i dag. Det kommer att få stora konsekvenser för skolan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.