Foto: SVT/Surahammars kommun

Här finns några av de plogade isbanorna i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Västmanland finns nu plogade banor på många av sjöarna och vattendragen. På de flesta håll ligger ideella krafter bakom, men en och annan kommun är också inblandad.

Här är några exempel på naturisar med plogade banor i länet:

Sala

Långforsen: Från badet vid Måls Ols finns en 5,5 kilometer lång bana för skridskoåkning, promenader och med skidspår.

Det är IFK Sala som står för underhåll tillsammans med vaktmästeriet på Lärkan och kommunen.

– Isen har bara blivit bättre och bättre, och så fort det snöar kör vi upp nya spår. Det verkar uppskattat, parkeringen är mer full nu än på sommaren, säger Åke Lantz, ordförande i IFK Sala.

Han berättar att ideella krafter plogat, framförallt skridskobanor på flera vatten i kommunen. Till exempel Storljusen och Olov-Jons.

Skinnskatteberg

Norrsjön: Vid herrgården i Färna har en 2,5 kilometer lång bana plogats upp 

Nedre Vättern: En bana på 5 kilometer, enkel väg har plogats upp av ideella krafter, meddelar turistsamordnaren på Skinnskattebergs kommun.

Surahammar

Långsjön:

En totalt 5 kilometer lång bana, med möjlighet att göra avstickare på 2,5 kilometer har plogats upp av kommunens personal. Det finns även två ytor för spel, till exempel ishockey och hockeybockey.

I klippet berättar Åke Höljer på Surahammars kommun om banan.

Västerås

Mälaren:

En 4 kilometer lång bana mellan Björnögården och södra Björnön plogad av friluftscentret. Går bra att gå på nedanför friluftscentret eller i Gäddeholm.

– Ismässigt ser det ju fantastiskt ut inför helgen. Det har nog aldrig varit så här bra förutsättningar, säger Per Fredin på Björnögården.

En cirka 11 kilometer lång sträckning från Lillåudd, längs Öster Mälarstrand och Framnäs till Björnöns norra udde, via Utter inn, med en korssväng runt Östra holmen som plogas av föreningen Västerås ideella plogare.

– Vi har varit ute och sopat och fixat idag så vi hoppas det håller sig bra inför helgen, säger Nils-Erik Hjelmer från föreningen. Foto: SVT/Västerås ideella plogare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.