Dagar med fint väder försöker Sjöräddningen patrullera på Mälaren för att vara nära om något händer. I klippet visar Jonas Harkman utrustningen de har med sig. Foto: SVT/Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet: ”De flesta vi hjälper har gjort sig illa på isen”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Sjöräddningssällskapet fått rycka ut på flera larm när personer behövt hjälp på Mälaren. Vanligast den här tiden på året, när isarna lagt sig, är att människor gör sig illa på isen.

– Det kan vara att någon ramlat och slagit sig och behöver hjälp eller sjuktransport, säger Jonas Harkman, svävarpilot.

På flera sjöar och vattendrag i länet ger sig nu folk ut med skridskor, sparkar och för att promenera. En solig och kall vinterhelg kan Mälarisen som exempel locka ut tusentals.

Sjöräddningen som försöker patrullera med sin svävare, uppmanar dem som inte är helt isvana och som inte har kunskap eller rätt utrustning att hålla sig till de plogade banorna.

Utanför kan isens tjocklek variera, vilket är svårt att bedöma.

– Det har varit en del larm. Vi får väl se hur vädret fortsätter och hur det utvecklar sig framöver, säger Jonas Harkman.

Så blir du issäker:

Kunskap:

Om isens egenskaper, typiskt svaga ställen och påverkan av väder och vind.

Utrustning:

Ispik eller annat redskap för att prova isens bärighet, livlina för egen och andras räddning, isdubbar samt någon form av flythjälp tex en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall.  Mobiltelefon i vattentätt fodral för att kunna larma 112.

Gärna litet första hjälpen-kit.

Sällskap:

Viktigt. Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark och vältränad.

Källa: Issäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.