Foto: Ann-Sofie Sannemalm

Mamman: Jag vaknade av ett hårt slag mot käken

Uppdaterad
Publicerad

Den 64-årige kvinnan och hennes nu döde make hade ätit mat och druckit vin. Efteråt tittade de på tv en stund. Kvinnan blev trött och gick och la sig – senare vaknade hon av ett knytnävsslag på käken. Här är kvinnans minnesbilder av vad som hände den där kvällen i sommarstugan i Arboga.

Slaget var hårt.

Hennes första tanke var att det var maken som slog till henne för att hon snarkade – vanligtvis brukade han puffa till henne.

Arbogafallet

I förhör har hon berättat att hon ropade: ”Vad gör du för något?”

Det var mörkt i sovrummet och lyste lite svagt från hallen. När hon tittade åt makens sida fick hon se en person som satt gränsle över honom. Det var alldeles tyst. Därefter svimmade hon.

Maken livlös

När hon vaknade till låg maken kvar på samma sätt som tidigare. Hon rör vid honom och uppfattar honom som livlös. Samtidigt känner hon att hon blöder kraftigt.

Hon tar sig upp ur sängen och lyckades ta sig ner till vardagsrummet där hennes telefon låg på ett soffbord. Ytterdörren stod på vid gavel.

Hon berättar att hon har svårt att se siffrorna eftersom hon inte har några glasögon på sig. Till slut kommer hon fram till SOS.

Några timmar senare blir hon delgiven misstanke om mordet på sin man – men ganska snart inser polisen att hon är fel gärningsman.

Inte förtjust i dottern

8 augusti. I förhör berättar mamman att hon inte är speciellt förtjust i sin dotter. Hon tycker bland annat att hon inte tar ordentligt hand om sina barn.

Mamman berättar också att dottern drivit ett hem för ensamkommande barn och även blivit föremål för en polisutredning sedan dottern ska ha haft sex med dem.

Utredningen lades ner då polisen inte kunnat konstatera något tvång.

Männen som anmälde att de blivit sexuellt utnyttjade blev sedan misshandlade. Mamman funderar om det kan vara samma personer som gett sig på dem.

Fick inte bo kvar

Några månader tidigare hade paret bestämt att dottern inte längre skulle få bo kvar i den lägenhet i Eskilstuna som pappan ägde. De tyckte att de hjälpt till nog ekonomiskt. Pappan hade helt enkelt tröttnat. 42-åringen fick en  tidsfrist – den 1 november skulle hon vara ute ur lägenheten. 42-åringen svarade att det var omöjligt. Hon väntade på pengar som skulle komma i februari.

Att 42-åringen inte längre skulle få bo kvar i lägenheten ska enligt föräldrarna ha gjort henne rasande.

12 augusti. Mamman får nu frågan om vilken företagsbil dottern använder. Mamman berättar att det är en VW Touran cross av årsmodellen -07. Bilen ska vara roströd.  Polisens förhörsledare frågar om hon eller maken någonsin åkt i den. Mamman har det aldrig, och hon vet inte om hennes man har gjort det.

I vittnesförhören framkommer sedan att bilen synts på mordkvällen. I bilen ska det ha suttit två personer.

16 augusti. Mamman kommer med en tänkbar förklaring till mordet och mordförsöket. För tre år sedan hade de skaffat husbil och redan då pratat om att sälja sommarstugan. Sommaren 2015 utnyttjade de inte sitt sommarställe speciellt mycket och våren därpå tog de kontakt med en mäklare.

42-åringen ville då köpa huset och mamman hade sagt att priset skulle bli högt, kanske fyra-fem miljoner kronor. 42-åringen förklarade då att hon skulle få ut pengar från sitt företag, någon form av aktieutdelning, och att hon då kunde köpa huset.

Paret struntade i 42-åringens önskemål utan fortsatte att prata med mäklaren. Mamman säger nu att hon tror att det kan ha blivit makens död. ”Om NN var borta skulle hon (dottern) få halva stugan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet