Foto: Jenny Berggren/SVT

Västeråsare åtalas för att ha spridit försvarshemligheter på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Västerås åtalades under fredagen misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Vilket VLT var först med att rapportera.

– Jag menar att mannen har spridit uppgifter i vad jag skulle säga ett så kallat hemlig rum på ett forum på nätet. Det är viktigt att nu få prövat hur allvarligt det är att sprida uppgifter av det här slaget via internet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Försvarshemligheter

Mannen ska enligt åtalet under perioden 2015 till 2017 spridit hemlig information om sju stycken försvarsanläggningar på ett internetforum.

Åklagaren menar att brotten ska bedömas som grova eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar.

Digitala möjligheter

– De här brotten har antagit mer elakartade former, genom att digital media har gjort det möjligt att kopiera stora mängder material och snabbt, som i detta fallet, distribuera dem via internet. Med tanke på det rådande säkerhetsläget är det allvarligt att sprida uppgifter om försvarsanläggningar, säger Mats Ljungqvist.

Det finns sedan tidigare två andra fall som gått till åtal, enligt åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.