Som anhörig är det ofta svårt att berätta öppet vad man upplevt. Men till kommunen och IVO, inspektionen för vård och omsorg har flera klagomål om vården i Västerås inkommit. Ett rör en äldre kvinna som fick vänta i timmar på vård, trots att hon fallit och skadat sig.
– Jag såg direkt att det var allvarligt, säger dottern som vill vara anonym.
En septemberdag fick hon ett samtal från vårdenheten. Mamman hade fallit, men en sjuksköterska sa att det inte var så allvarligt, berättar dottern. På plats på vårdenheten såg hon att mamman hade ett blåmärke vid tinningen, en stor blodutgjutning vid höften och upplevde stor smärta. Mamman började dessutom kräkas.
– Det visade sig vara två frakturer i bäckenet. Hela bäckenet hade flyttat på sig och hon hade hjärnskakning. Mamma hade fallit ytterligare en gång på natten, men det hade ingen sagt.
Dottern och flera andra av kvinnans anhöriga kritiserar att inte personalen ringde efter en ambulans direkt.
– Istället bokade de in en sjuktransport som kom timmar efter fallet. Hon fick lida i onödan.
Det här är berättelsen bakom ett av de vårdklagomål som kommit in i år. Under förra året inkom omkring 90 klagomål från anhöriga om vårdfel inom äldreomsorgen i Västerås stad. Anmälningarna berör allt från fallolyckor, till att hemtjänsten kommit för sent. I år uppger kommunen att antalet klagomål kommer att landa på något liknande. Men siffran är förhållandevis låg, enligt Carin Lidman (S), äldrenämndens ordförande.
– Det är inte så många för en så stor kommun som Västerås, med många anhöriga och många inom äldreomsorgen, säger Lidman.
– Det viktiga är ju att varje klagomål följs upp.
Vågar man prata med vårdpersonalen och övriga om vad man upplever som vårdfel?
– Det är inte det lättaste. Man vill inte bråka, säger dottern.