Bertil Axelsson, ordföranden för det Nationella rådet för palliativ vård, förklarar varför han tycker bilden av den palliativa vården varit snedvriden under coronapandemin. Foto: privat / SVT

Experten om den palliativa vården under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Att ungefär var femte person som avled i covid eller med misstänkt covid i Västmanland mellan mars och november 2020, var ensam vid dödsögonblicket, är inget som förvånar Bertil Axelsson som är ordföranden för det Nationella rådet för palliativ vård.

Coronapandemin har satt fokus på vården från olika håll. Den palliativa vården har bland annat diskuterats. Axelsson menar att diskussionen som förts under pandemin ibland har varit missvisande.

– Det har blivit en sned syn på vad palliativ vård är eftersom det har likställts med bara vård under livets absolut sista dagar, säger Bertil Axelsson.

Hör hans egna ord om palliativ vård i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet