Arkivbild. Foto: TT

Många dör ensamma inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgkliniken vid sjukhuset i Västerås hör till de kliniker där flest människor dör utan någon vid sin sida, det visar en kartläggning som P1-programmet Kaliber har gjort.

I genomsnitt 16 procent av de som förväntas dö inom vården på grund av till exempel sjukdom avlider ensamma. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort av 870 vårdenheter i Svenska Palliativregistret, dit personal på bland annat sjukhus och äldreboenden skickar information om hur vården fungerat de sista dagarna i livet.

På sjukhuset i Västerås avled 43 patienter ensamma av 98 förväntade dödsfall på kirurgkliniken, visar Kalibers granskning.

– Jag trodde nog inte att det var så många som behövde dö ensamma, för det är något som vi inte vill, absolut inte vill. Tyvärr kan en del vara ekonomi i det här men vår intention är ju att patienterna inte ska dö ensamma utan att vi ska kunna ta in folk, säger Eva Evertsson-Strand, biträdande verksamhetschef, till radion.

Lika stor andel – trots riksdagsbeslut

För 20 år sedan fattade riksdagen beslut om att ingen ska behöva dö ensam inom vården i livets slutskede. Men andelen personer som avlider ensamma är i dag ungefär lika stor som för fem år sedan.

På vissa sjukhus och vårdboenden avlider varannan person utan någon vid sin sida.

– Sjukhusens resultat är tyvärr sämre än både hemsjukvården och kommunernas resultat. En inte oväsentlig förklaring är naturligtvis att sjukhuset är det akuta stället för akut sjukdom och det är det man är bäst på, säger narkosläkare Greger Fransson som ansvarar för Svenska Palliativregistret, till P1-programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.