Foto: SVT/TT

Många nya företag i länet

Publicerad

Det går bra för nystartade företag i länet. Framförallt i tjänstebranschen skapas många nya arbetstillfällen.

Nyföretagandet i Västmanland ökar. Det visar en analys av länets näringsliv som Region Västmanland har genomfört.

– Analysen visar att många arbetstillfällen idag skapas i yngre, mindre företag och branscher som växer starkt i antal anställda är besöksnäring, företagstjänster, fastighet, sjukvård samt bygg, säger Christer Alzén som jobbar som verksamhetschef näringsliv i Region Västmanland.

De flesta jobben skapas i de större kommunerna, flest i Västerås. Norbergs kommun har den procentuellt starkaste tillväxten i antal anställda, följt av Köping, Sala och Skinnskatteberg.

I storbolagen däremot minskar antalet anställda och så även tillväxten av arbetstillfällen i industrin.

Nya företag i länet ökar mer än i flera av de omkringliggande länen. Antalet anställda har dock ökat i lägre takt i Västmanland än i Uppsala-, Örebro- och Södermanlands län.

– Vår förhoppning är att näringslivsanalysen ska inspirera och fungera som faktaunderlag för politiker, företagare, kommunernas näringslivsansvariga, säger Christer Alzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.