Foto: TT / SVT

Många utökade mandat för SD och troligtvis en tom stol i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta kommuner fick Sverigedemokraterna ihop tillräckligt med namn till sina valsedlar – om än sent. I Hallstahammar ser det dock ut som om de kommer ha en tom stol inför kommande mandatperiod.

– Det är givetvis beklagligt men jag försöker se det positivt på det i att vi får ökat förtroende, säger Magnus Edman som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västmanland.

Sverigedemokraterna fick fler mandat i alla länets kommuner utöver Norbergs kommun. Eftersom att de hade för få kandidater när de tryckte valsedlarna var de tvungna att öppna listorna för att få ihop fler valbara namn. Att en person måste ge samtycke till att stå på en partilista är nytt för detta val, något SVT Västmanland rapporterat om tidigare.

Med de preliminära resultaten ser det ut som om de i Hallstahammar få sju mandat och har sex kandidater, något som Magnus Edman delvis förklarar med att vissa har känt oro kring att gå ut med att de är Sverigedemokrater.

– Det är tuffare i vissa kommuner än i andra, säger han.

30 namn utanför valsedlarna

Sverigedemokraterna fick in fler personer som samtyckte till att vara valbara för Sverigedemokraterna, fastän sent. Så sent som i augusti hade de exempelvis bara ett namn på listan och fem mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har gått ut och informerat våra medlemmar om vad det innebär att sitta i fullmäktige och vad det innebär om de inte får in tillräckligt med kandidater, säger Magnus Edman.

Det menar han har gjort att det nu finns 30 valbara namn utanför Sverigedemokraternas listor till kommunernas fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet