Mångmiljonsatsning på äldreomsorgen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämnden i Västerås har beslutat att lägga mer pengar på äldreomsorgen under nästa år. Beslutet meddelades i ett pressmeddelande på onsdagen.

Pengarna innebär en satsning för att förstärka kvaliteten och arbetsförhållandena inom äldrevården.

– Coronapandemin har blottlagt strukturella brister i äldreomsorgen över hela landet, det här är ett första steg för att förstärka kvaliteten och säkerheten för de som bor på stadens äldreboenden, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden.

Satsningen består av 25 miljoner kronor som ska öka personaltätheten på äldreboendena i Västerås, vilket enligt pressmeddelandet är en förstärkning med 18 800 kronor per plats. Därutöver ska 8 miljoner kronor stärka hemvården

Det görs även en satsning för hemtjänsten på landsbygden och på natten med 3,4 miljoner kronor, då det är verksamheter som i dag anses vara underfinansierad.

Samtidigt ska arbetsförhållandena inom äldreomsorgen förstärkas, då de anses vara alltför undermåliga. Det innebär bland annat rätten att arbeta heltid och att de ofrivilliga delade turerna tas bort.

– Sammanfattningsvis är det här en budget som fokuserar på kvalitetsförstärkningar och personalpolitiska prioriteringar som gör att vi kan attrahera kompetent personal, säger Bengt-Åke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.