• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någonting jag funderat på länge” – i klippet berättar Marika Sundblad om fördelarna en flytt av kommungränsen mellan Västerås och Sala skulle innebära för hennes familj. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Marika vill flytta kommungränsen – för att slippa åka till Sala

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt för Marika Sundblad till Salas vårdcentraler, matbutiker och högstadieskolor. Men betydligt närmare till Skultuna. Därför vill hon, med stöd från grannar, dra om kommungränsen.

– Det skulle underlätta för oss och framtida barnfamiljer i området.

Med 14 kilometer till Skultuna är det en självklarhet för Marika Sundblad och hennes familj att åka dit för att exempelvis handla mat eller göra ärenden på postombud, BVC och vårdcentral. Dessutom har deras hus en historisk anknytning till Svanå bruk i Västerås kommun.

Men de bor på fel sida kommungränsen. I dag går Ebba på förskola i Skultuna och hennes äldre syskon på Hedens skola utanför Sätra brunn, som ska läggas ner.

Långt till högstadiet

Det är när barnen börjar på högstadiet som problemen växer.

– Härifrån till högstadiet i Sala är cirka tre mil. Vilket blir minst en halvtimme enkel resa att åka. Det blir himla långa dagar för barnen, säger Marika Sundblad.

Åker ni ofta in till Sala?

– Nej, det är mer som en utflyktsgrej på sommaren.

Inspirerade av Nydalen

Med inspiration från ett liknande pågående fall, Nydalen, som vill lämna Askersunds kommun för Motala kommun, valde hon att skicka in ansökan till Kammarkollegiet i februari. Frågan har senare skickats vidare till Västerås och Sala kommun för att se hur de ställer sig till gränsflytten.

I klippet berättar Marika Sundblad mer om fördelarna med en flytt av kommungränsen.

3 frågor om: Det krävs för att dra om en kommungräns

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En starkare koppling till grannkommunen” – i klippet svarar Susanne Reuterswärd från Kammarkollegiet på tre frågor om kommungränsflyttar. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.