Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marita Oilenius man blev dement när barnen bodde hemma. Hör om hur familjen påverkades och om stödet de hade behövt, men inte fick. Foto: Maja Tengnér/SVT

Maritas man blev dement mitt i livet: ”Barnens ungdom har försvunnit”

Publicerad

Det är stor skillnad på hur mycket kommuner satsar på stöd till dementas anhöriga. Marita Oilenius i Kungsör fick dra ett tungt lass när hennes man insjuknade.

– Jag fick väl ett nummer jag kunde ringa, mer var det inte, säger hon.

Maritas man var i 45-årsåldern när de första tecknen på demens visade sig. Då var barnen i skolåldern, och Marita hade börjat arbeta på ett demensboende i Kungsör.

– Jag såg ju samma beteende hos min man som hos de äldre på boendet, säger hon.

Kampen för att maken skulle få en diagnos och ge familjen hjälp var tuff för Marita, som blev utmattad. Nu är hon tillbaka på sitt arbete och maken deltar i kommunens dagverksamhet. Under senare tid har Marita fått viktigt stöd av demensförbundets yngrenätverk.

Stor skillnad i anhörigstöd

SVT granskning visar att Kungsör är den kommun i Västmanland som satsar minst på stöd till dementas anhöriga. Alla andra kommuner i länet har heltidsanställda anhörigstödjare med inriktning demens, och i större kommuner som Västerås är stödet väl utbyggt. I Kungsör arbetar två personer deltid med anhörigstöd till dementa, vid sidan av anställningar i hemtjänsten.

Men enligt Kungsörs politiker ska det nu bli ändring. 

”Under början av 2023 kommer insatserna att skalas upp. Vi ser ett stort ökat behov, vilket också är en anledning att vi prioriterar detta”, skriver Linda Söder Jonsson (S), ordförande för socialnämnden i Kungsör, i ett mejl till SVT.

I klippet berättar Marita om stödet hon och barnen hade behövt och deras tuffa erfarenhet av att vara unga anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.