Marjut Lehtimäki låter inte sin hund Hirmu ströva fritt på tomten just nu, med anledning av vargen som har dödat husdjur i Kolsva. Foto: Marjut Lehtimäki

Marjut mötte Kolsva-vargen: ”Den är inte normal”

Uppdaterad
Publicerad

Marjut Lehtimäki är en av de Kolsva-bor som under torsdagen fick närkontakt med den varg som har spridit skräck i det lilla samhället hela sommaren. Hon sprang efter den – och den verkade helt oberörd.

Länsstyrelsen tog under torsdagen emot flera rapporter om att Kolsva-vargen hade varit i farten igen.

Marjut Lehtimäki hamnade öga mot öga med vargen efter att hon varit ute och promenerat med sin hund Hirmu vid 9-tiden på morgonen.

– Då hör jag folk skrika: ”Vargen är utanför!”. Jag såg hur den gick in på granntomten. Jag sprang efter, och skrek. Den fortsatte framåt – den vände sig om och tittade på mig, men verkade helt oberörd, säger Marjut Lehtimäki.

Marjut Lehtimäki lyckades fånga Kolsva-vargen på bild vid 9-tiden på torsdagen. Foto: Marjut Lehtimäki

Sedan fortsatte vargen vidare in på granntomten.

Var du inte rädd?

– Jag tänker att det ska mycket till om den ska attackera mig. Men den är ju inte normal när den går inne i samhället. Den hade kunnat springa upp i skogen, men istället fortsatte den på tomten.

LÄS MER: Inga spår efter Kolsva-vargen

Kolsva-vargen har dödat både hundar och katter. Därför har Marjut Lehtimäki valt att inte låta Hirmu ströva fritt på tomten just nu.

Hunden Hirmu. Foto: Marjut Lehtimäki

Länsstyrelsen har tidigare beslutat om skyddsjakt på vargen.

”Ser inte ut som på Kolmården”

På en bild som SVT Nyheter Västmanland tidigare har publicerat ser vargen liten ut, och i sociala medier har det spekulerats i om det kan röra sig om en unge eller något annat djur.

LÄS MER: ”Har man en problemindivid tar man bort den”

Men Marjut Lehtimäki är säker på sin sak.

– Den ser ut som en varg. Jag har pratat med andra som har sett den. Men den är smal och har långa ben. Den ser inte ut som på Kolmården precis, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolsvavargen

Mer i ämnet