Foto: Melker Blomberg SVT / Christine Olsson TT

MDH-professorns uppmaning: Flytta ut kontoret i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Instängda konferensrum, buller, dålig luft och långvarigt stillasittande. Enligt professor Susanna Toivanen är det dags att hitta nya arbetsplatser – utomhus.

– Genom att arbeta utomhus maximerar man sitt dagsljusintag, som är viktigt för sömnen, men det finns också forskning som visar att utomhusjobb ger fler idéer samt har goda effekter på hälsa och kreativitet, säger Susanna Toivanen som är filosofie doktor, arbetslivsforskare och professor i sociologi vid Mälardalens högskola.

Ett nytt forskningsområde växer fram

Hon har precis kommit ut med en ny rapport där forskningen om utomhusarbete sammanfattas. Än så länge finns endast ett antal studier och fältet är ungt men forskningen pekar åt samma håll – utomhusarbete är bra för både återhämtning och produktivitet.

Den nya tekniken främjar arbete i naturen

– Vi har blivit mer flexibla med den mobila tekniken och kan lika gärna cirkulera utomhus och få de positiva effekterna av naturen på samma gång.

Studierna visar bland annat att personer som tar dagliga promenader får högre poäng på test som mäter kreativt tänkande än människor som väljer bort promenaden. Om du går i gröna miljöer, inte längs en motorväg, främjar du också fantasin och förmågan att tänka nytt.  

Arbetsuppgifter som passar att göra utomhus 

• Tänka  

• Läsa  

• Prata i telefon  

• Mötas 

Rapporten har Toivanen skrivit på uppdrag av fastighetsbolaget Akademiska hus. Se länk i faktarutan nedan. Där kan du även hitta forskningsstudierna som rapporten baseras på. 

Kan man göra något åt miljön även om man måste jobba inomhus?

– Absolut, genom att ta in naturen på arbetsplatsen skapar man hälsofrämjande effekter. En vägg av gröna växter ger bättre luft och påverkar personalen positivt.

Susanna Toivanens rapport Ute är inne släpptes i mitten av maj.

Syftet med rapporten är att klargöra var aktuell forskning om utekontor befinner sig, hitta goda förebilder och exempel samt visa hur man kan inspirera enskilda personer att ”flytta delar av sin arbetsdag utomhus”

Läs hela rapporten samt referenslista här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer