Foto: TT / SVT

Mälardalens universitet bryter alla kontakter med statliga institutioner i Ryssland och Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen beslutade Mälardalens universitet att lärosätet ska avstå alla utbildnings- och forskningssamarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus.

Den 2 mars uppmanade regeringen svenska lärosäten att upphöra med alla kontakter och samarbeten med statliga institutioner i de båda länderna. Nu väljer alltså MDU att följa den uppmaningen.

Beslutet innebär att MDU inte heller ska inleda nya kontakter och samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus. Akademierna ska nu se över vilka samarbeten de har som kan beröras av detta.

– Det är inte människor från Ryssland och Belarus vi avstår från att ha kontakt med. I många samarbeten finns individuella kontakter, till exempel mellan forskare. Sådana kontakter forskarkollegor emellan ska vi inte per automatik likställa med samarbeten med statliga institutioner, säger rektor Paul Pettersson i ett uttalande.

Varje fall bedöms

För att avgöra om MDU ska avstå från samarbeten kommer akademin att göra en bedömning av varje enskilt fall.

– MDU har inga pågående student- eller medarbetarutbyten varken med Ukraina eller Ryssland. Vi känner inte heller till att någon medarbetare eller student från MDU skulle befinna sig i något av länderna, säger rektorsråd Jonas Stier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer