Bandlemmarna kallas för för ”Bär”. Från vänster Bär 2, Bär 3, Bär 1 och DJ Bär. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Baktakt i grundvattnet ger guld för Västeråsbandet

Uppdaterad
Publicerad

Musiken beskrivs som en blandning av reggaeton, dancehall, hiphop och electro. Bandet heter LBSB. De tar emot sin tredje guldskiva och spelar upp sin nya singel ”Fiktiv” när SVT är på besök.

LBSB (Lika Bär Smakar Bäst) startade för fyra år sedan på en fest i Västerås. Fyra killar eller bär som de kallar sig själva i 25-30-årsåldern. Nu spelar de redan på stora festivaler och har strömmats över 23 miljoner gånger på strömningstjänster. När SVT träffar dem tar de emot sin tredje guldskiva, som snart blir platina.

– Det är fantastiskt, tre gånger fantastiskt har jag känt nu. Underbart, säger Bär 2.

Genom sina olika bakgrunder inom musik har medlemmarna i gruppen skapat ett sound med dansanta melodier, tunga rytmer och fyndiga texter. Det finns en röd tråd och man hör att det är ”vi” säger Bär 1 som är sångare i bandet.

– Det är ett nytt sätt. Hip-hop, fast sång med fulla texter i electro, oftast brukar det vara lite kortare då. Sen adderar man lite feta drop på det så blir det vi, säger Bär 1.

Reggae och Västerås

Som många andra framgångsrika band i Västeråstrakten, som till exempel Governor Andy och Looptroop hörs tydliga reggae influenser i musiken.

– Det ligger väl baktakt i grundvattnet eller nåt. Loop Troop och framför allt Promoe, med den typen av hip-hop som han representerar har ju banat väg för många Västeråsare. Det kan ju vara det. De som har lyckats har hållit på med den typen av musik och sen sprids det neråt i generationerna, säger Bär 1.

Fördelar och nackdelar

De vita maskerna och de svarta glasögonen har de inte bara för att sticka ut. Budskapet de vill förmedla är att det viktigaste inte är vem man är, utan vad man gör. Men helt enkelt är det inte alltid att bära mask.

– Det var en kall höstkväll när brillorna immade igen och vi såg inte kanten på scenen. Vi höll på att trilla av för man såg inte var scenen tog slut, säger Bär 2.

– Vissa försöker ta bilder på oss när vi är backstage och är utan maskerna. Alltså vi är ju inte superhemliga när vi är på plats, vi kan ju inte gå runt med maskerna dygnet runt. Men vi ställer aldrig upp på bilder eller lirar ”live” utan mask, säger Bär 1.

Se hela inslaget i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.