Procentdricks lanserades för ett par år sedan och har spridits till många restauranger och krogar sedan dess. I dag kan det nästan kallas standard, och många har sett en ökning i inkomst på dricks.
– Det blir enklare då att välja att dricksa, säger Sofi Andrezius.
”I början kunde man väl inte ens dricksa på vissa ställen” – se i videon hur västeråsarna resonerar.
Hur tänker du när det gäller dricks?
Christian • Oj vad okunnigheten flödar i det här forumet då.
Oavsett vilken inställning man har till fenomenet så är det vissa saker som behöver redas ut:
1. Dricks är inget tvång i Sverige och nej, de restauranger jag har besökt har inget automatiskt påslag på slutnotan utan det vanliga idag är att det finns olika procentsatser att välja mellan. 0,5,10,15,20%
2. Dricksen i Sverige har gått igenom flera stadier. Från att ha varit fritt val blev det obligatorisk serviceavgift ett tag och som för ca blev inbakad i priset istället. Men, när den blev inbakad i priset så höjdes inte lönerna i proportion så det mesta går rakt ner i krögarens ficka. Nu är det fritt val som gäller igen även om de moderna kortterminalerna inte låter en välja belopp själv.
3. Förändringen för ca 15 år sedan som skulle sänka priserna var att momsen sänktes. Och som alla förstår så blev det inga sänkningar, pengarna tar krögaren.
4. Trots det så är det få krögare som blir miljonär på sin rörelse. Vinstmarginal på en restaurang ligger brukligt runt 2-4%. En skärgårdskrog med enbart sommaröppet och en omsättning på 4 miljoner ger alltså en avkastning på mindre än 200 tusen före skatt. Det är lågt för att driva eget företag.
5. Dricks, trots att det är en gåva, är skattepliktig i Sverige, och därför även pensionsgrundande.
Dricks håller inte ner enbart lönerna, den håller ner priset för mat o service. Högre löner=högre priser.
Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.
Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars
Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.