Mer resurser till psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Ökande självmordssiffror gör det akut för landstinget Västmanland att skjuta till mer resurser till den psykiatriska vården.

Det behövs mer pengar till psykiatrisk vård i Västmanlands landsting, och då framför allt förändra den ekonomiska snedbalansen mellan psykiatri och somatisk, fysisk vård.

– Jag tror inte att man har insett effekterna av psykisk sjukdom och psykiskt lidande. Psykiska sjukdomar har lägre status och det tycker jag är väldigt allvarligt, säger Tuula Wallsten som är chefläkare, landstinget Västmanland.

Den absolut största delen av de som tar sitt liv lider av en psykisk sjukdom men psykiatrins del av pengarna inom vården är mindre än den som går till de fysiska sjukdomarna.

– Det kan jag hålla med om. Psykiatrins andel av sjukdomskakan är ju egentligen för liten. Men samtidigt finns det inte inom för mycket pengar inom övriga vården som kan skickas över, och det är den här balansgången som vi försöker hantera, säger Juha Rundgren lvänsterpartistiskt landstingsråd.

Dessutom ligger vuxenpsykiatrin lågt med pengar jämfört med andra landsting.

– Vi kommer göra åtgärder nu för att korrigera det här, säger Juha Rundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet